Afectiuni ale ochilor

Examinarea ochilor

Examinarile anuale sunt recomandate ca fiind o parte a ingrijirii sanatatii in mod preventiv. Pacientii pot de multe ori sa nu isi dea seama ca exista probleme de vedere, datorita faptului ca nu exista semne foarte evidente sau simptome. Este important ca problemele de vedere sa fie detectate si tratate in faza incipienta pentru a mentine o vedere buna si sanatatea ochilor.

Afectiuni ale ochiului

Examinarea ochilor include:

 • Istoricul pacientului - verifica starea generala de sanatate a pacientului, istoricul utilizarii de medicamente, istoricul familial si simptomele etc.
 • Acuitatea vizuala - Evalueaza claritatea cu care vede fiecare ochi. Aceasta evaluare se face initial la dioptron, pentru determinarea automata a viciilor de refractie si apoi la Optotip, cu ajutorul caruia se determina vederea la distanta si vederea la apropiere. Acuitatea vederii la distanta este de 20/20, astfel daca aveti aceasta acuitate, inseamna ca vedeti clar la distanta apropiata. Acesta este doar un indicator al claritatii vizuale si a altor aspecte care contribuie la vederea clara in general.
 • Teste preliminare - Evalueaza aspecte specifice functiei vizuale si sanatatii oculare.
 • Cheratometrie - Masoara curba corneei, stratul transparent de la suprafata ochiului. Acest lucru este foarte important in determinarea razei de curbura a lentilelor de contact.
 • Refractie - Determina dioptriile pentru a compensa lipsa de vedere la apropiere, la distanta si astigmatismul.
 • Testarea focusarii, vederii ambilor ochi in pereche si miscarilor acestora - Verifica acuitatea, mobilitatea oculara si vederea bioculara pentru a determina cat de bine functioneaza ochii individual si impreuna.
 • Coordonarea ochilor - Abilitatea ochilor de a lucra impreuna. Creierul contopeste imaginile pe care le vede fiecare ochi pentru a crea o imagine clara. Coordonarea ochilor este o proprietate evoluata care realizata corect, mentine ochii in alinierea potrivita. Coordonarea inadecvata a ochilor poate fi adesea corectata cu ochelari de vedere, atat pentru vederea la apropiere, cat si pentru cea la distanta.
 • Evaluarea sanatatii ochilor - Examineaza partile externe ale ochilor, incluzand aici corneea, pleoapele, conjunctivita si tesuturile oculare.
 • Evaluarea sanatatii ochilor - Examineaza partile externe ale ochilor, incluzand aici corneea, pleoapele, conjunctivita si tesuturile oculare. De retinut aici – pentru efectuarea amanuntita si completa, este posibil ca pupilele sa fie dilatate cu picaturi speciale pentru a putea fi verificate partile interne ale ochilor, retina si sectiunea posterioara. Doctorii verifica deasemenea si presiunea din ochi pentru a determina daca exista glaucom.
 • Testarea suplimentara - Teste aditionale pentru a determina sau exclude problemele si pentru a clarifica daca sunt necesare alte evaluari.

Conditiile de vedere

In cele ce urmeaza sunt conditiile de vedere posibile care necesita detectarea in faza incipienta si tratarea ochilor.

 • Miopia - conditia in care obiectele din apropiere se vad foarte clar, dar cele de la distanta se vad in ceata. Acest lucru se intampla daca pupila este prea lunga sau corneea este prea curbata. Vederea la apropiere este foarte comuna. Ochelarii de vedere sau lentilele de contact pot corecta vederea la apropiere si este necesara in foarte multe activitati, inclusiv pentru a privi un film sau un monitor TV.

  Miopia

 • Hipermetropia - Conditia in care obiectele de la distanta se vad clar, dar cele apropiate se vad in ceata. Acest lucru se intampla daca globul ocular este prea scurt sau corneea nu este suficient de curbata. Simptomele includ dificultati de concentrare si mentinere a focusarii pentru obiectele din apropiere, tensiune in ochi, oboseala si dureri de cap, senzatia de uscaciune la nivelul ochilor, disconfort dupa o perioada mare de concentrare. Astfel, examinari minutioase ale ochilor sunt necesare pentru a determina vederea la distanta, intrucat imaginile obtinute cu cea mai buna aparatura nu pot depista uneori anumite probleme.

  Hipermetropia

 • Prezbiopia - Pierderea flexibilitatii in stratul de cristalin, ce cauzeaza probleme in posibilitatea de concentrare asupra obiectelor apropiate. Aceasta e o problema ce survine odata cu varsta, incepand de la varsta de 40 de ani. Semnele includ cititrea la o lungime de brat, vedere incetosata si oboseala ochilor. Prezbiopia nu este o boala si nu poate fi prevenita.

  Prezbiopia

 • Astigmatismul - cauzeaza o vedere incetosata datorita formei neregulate a corneei sau formei curbate a globului ocular in general. Forma neregulata impiedica lumina sa centreze pe retina si creeaza vedere incetosata la orice distanta. Aceasta este o afectiune foarte des intalnita si se gaseste odata cu alte afectiuni, precum miopie si hipermetropie. Astigmatismul poate fi tratat cu ochelari de vedere, lentile de contact, ortocheratologie (tratament pentru reconstruirea corneei) si/sau alte proceduri refractare operatorii.

  Astigmatismul

 • Strabism (Ochi incrucisati) - afectiune prin care unul sau ambii ochi se misca in diverse sensuri intr-un mod anormal. Acest lucru are loc datorita faptului ca muschii ochilor sunt foarte slabi. Tratamentul include ochelari de vedere, terapie pentru vedere si uneori operatie.

 • Glaucom - afectiune a ochiului care produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. Campul vizual este suprafata perceputa cand privirea este fixata drept inainte. Se caracterizeaza prin cresterea tensiunii intraoculare si scaderea acuitatii vizuale, fiind a doua cauza de orbire la nivel mondial. Tratamentul glaucomului consta in reducerea presiunii intraoculare si nu in redarea campului vizual pierdut. Se administreaza picaturi, pastile, tratament cu laser sau se poate efectua o interventie chirurgicala. Este important ca picaturile sa fie administrate corect in ochi si la intervale regulate de timp.

  Glaucom

 • Ambliopia (Ochi lenesi) - afectiune a sistemului vizual caracterizata prin slabirea simtitoare a vederii. Este o dereglare a vederii binoculare, fara leziune organica. Astfel, creierul ignora imaginile de la nivelul ochilor cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos. Este foarte greu de depistat această boală tocmai pentru că, prin acțiunea creierului de a suprima imaginea deficitară, cei afectați de ambliopie văd bine cu ambii ochi deschiși. Cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât șansele de tratare sunt mai crescute. Există mai multe forme de ambliopii, dar cele mai frecvente sunt ambliopiile insoțite de vicii de refracție (miopia, hipermetropia si astigmatismul) sau de strabism. Tratamentul include prescriptie de lentile, terapie pentru vedere si chiar pansament pentru un ochi.

 • Anomalii congenitale ale continutului vitros - pete sau particule din volumul vitros (fluidul care umple interiorul ochiului) cauzate in timpul formarii ochilor inainte de nastere, datorita imbatranirii, sau unor boli ale ochilor. Aceasta conditie are efect rar asupra vederii si practic nu afecteaza atat de mult ochii.